Les autoritats franceses mostren temor al contagi de l'independentisme a la Catalunya Nord


La sensació es desprén de les declaracions d'un dels presents a l'acte oficial de presentació de l’Oficina Pública pel Català (OPLC) a Perpinyà, en Guillem Dalmau, qui ha expressat a Ràdio Arrels (àudio) la seva sorpresa quan les presidentes de la Regió Occitanie i del Consell departamental, Carole Delga i Hermeline Malherbe, van demanar als assistents que garantissin mantenir la unitat de l'estat francès, en una possible referència al procés independentista català.

D'aquesta manera, s'ha percebut el temor explícit que les autoritats de l'administració francesa mostren a que el procés independentista català, majoritari a la Catalunya Sud, esdevingui també hegemònic a la Catalunya Nord. La sensació s'ha difós en missatges a les xarxes socials.

El passat dimecres 4 de setembre del 2019 es va inaugurar l’Oficina Pública pel Català a la Catalunya Nord, organisme que ha estat demandat durat molts anys i que, a partir d'ara, té el repte de tirar endavant propostes en favor de la llengua catalana en els àmbits de l’ensenyament públic, la creació cultural i l’ús quotidià de l'idioma propi del país, a més d'establir millors relacions amb la Catalunya Sud.

Per iniciar el seu camí, l’Oficina Pública pel Català requereix professors bilingües que puguin ensenyar català a les escoles nord-catalanes que encara no tenen aquest servei. Se’n necessiten almenys divuit. Segons que explicava Ràdio Arrels dilluns, només el 9% del alumnes reben classes de català, tot i que el 75% de la societat nord-catalana és favorable a l’ensenyament de la llengua. 

El projecte de l’Oficina Pública pel Català (OPLC) ha estat blocat per l’estat francès d’ençà del 2016 i de fet, ara que és aprovat, aquesta administració només ha posat a disposició de la nova entitat alguns locals de la Universitat de Perpinyà i, a més, només en hores de feina dels funcionaris dels serveis departamentals de l’educació estatal francesa.

.

Entrades populars